Popradské memorandum sa z Viedne dostane do Paríža i Štokholmu

16.11.2013 Bratislava

Žiadosti slovenských vlastencov Bruselu - Popradské memorandum - sa dostali aj do Rakúska. Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko odovzdal dokument predsedovi Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinzovi-Christianovi Strachemu v piatok 15. novembra vo Viedni.
Andrej Danko sa vo Viedni zúčastnil na pracovnom stretnutí predsedov niektorých európskych národných strán. Stretnutie sa uskutočnilo na pozvanie H.-Ch. Stracheho a zúčastnili sa na ňom aj predstavitelia francúzskeho Národného frontu, belgického Flámskeho záujmu a Švédskych demokratov. Aj keď témou stretnutia bola najmä príprava na voľby do Európskeho parlamentu v roku 2014, aj lídrom ostatných hosťujúcich strán sa prostredníctvom predsedu SNS dostal text Popradského memoranda v angličtine.
Popradské memorandum je dokument, ktorým SNS ako prvá politická strana oficiálne žiada zmeny Európskej únie. Memorandum je zamerané proti prílišnej centralizácii, proti neodôvodnenému odovzdávaniu kompetencií do Bruselu, za zachovanie suverenity v niektorých oblastiach a za zmiernenie rozdielov životnej úrovne slovenských občanov a občanov starých členských štátov EÚ.
Cieľom predsedu SNS Andreja Danka je dospieť aj k dokumentu spoločného postupu národných strán jednotlivých štátov EÚ. V ňom by sa mali zjednotiť na oblastiach, ktorých kompetencie môžu byť posilnené v Bruseli, a na tých, v ktorých by mali zostať v rukách národných štátov a kde by mala zostať zachovaná národná identita. Vypracovanie takéhoto dokumentu je úlohou práve národných strán, ktoré by mali dať Bruselu jasne najavo, aby si nezapchával uši pred takýmito oprávnenými požiadavkami, a tiež, akou cestou by sa mala EÚ uberať.
Predseda SNS považuje za dôležité nájsť prieniky záujmov obyvateľov krajín EÚ, potlačiť do extrémov sa rozvíjajúci multikulturalizmus a zvýšiť schopnosť konkurovať silným svetovým ekonomikám. Preto vo Viedni navrhol vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá by pripravila spoločné memorandum európskych národných strán, a na jar na budúci rok by ho národné strany prijali. Keďže Le Penovej Národný front je z týchto politických subjektov najsilnejší, Danko navrhol prijatie dokumentu práve v Paríži.
Popradské memorandum dostalo svoj názov podľa mesta Poprad, kde dokument členovia SNS strany prijali 29. júna 2013. Nadväzuje na historické dokumenty prijaté slovenskými vlastencami v druhej polovici 19. storočia: Memorandum národa slovenského a Žiadosti slovenského národa. Ak by prešiel návrh Andreja Danka prijať podobné európske memorandum v Paríži, analogicky po Popradskom memorande by bolo na svete Parížske memorandum.
Predstavitelia hostiteľskej strany i hosťujúcich strán návrh Andreja Danka na spoločné memorandum prijali, a zároveň hneď navrhli styčné body, z ktorých vypracovanie tohto dokumentu bude vychádzať.

Zuzana Kohútková
 

Vyberte región